Login
Main menu

Historias de la radioafición

De quan la VHF era una novetat... fins ara.


Cinquanta anys i escaig son pocs per a l’historia... excepte si aquesta història és la d’una tecnologia i la tecnologia és la comunicació per ràdio en freqüències dites pomposament “Molt Altes”.

I molts ens semblaven 56 megahertz al 1950, i encara més els 144 megahertz dels anys següents. Una mirada enrera als equips, les antenes i tota la pràctica operativa emprada a VHF llavors ens fa palesa la magnitud del salt tecnològic aplicat a les comunicacions a aquestes freqüències.


Aquesta reflexió ve a causa del recent traspàs d’en Josep Maria Prat, EA3DXU, qui representa el màxim en la consecució d’objectius per part d’un aficionat a la ràdio i que mantingué en primera línia la representació dels aficionats catalans en una tècnica tan difícil con és la comunicació Terra-Lluna-Terra. Han estat cents els missatges de condol rebuts per la seva família i que han omplert les pàgines d’Internet dedicades a la VHF i UHF.

Quan un grup d’amics començàrem a experimentar les ones mètriques, no podíem pas imaginar el que viuríem amb les realitzacions de contactes via Lluna o aprofitant els lleus miralls ionitzats que deixen els meteorits en llur pas per l’atmosfera. En Josep Maria va saber aprofitar al màxim aquestes possibilitats.

La tècnica de les comunicacions Terra-Lluna-Terra és bastant antiga. La desenvolupà la Marina nord-americana per reforçar, durant els anys de la “guerra freda”, les comunicacions entre l’Alt Comandament estratègic del Pacífic i les bases americanes situades a les illes d’aquell oceà, donat que les comunicacions via ona curta –com coneixem bé els radioaficionats- no sempre son tan fiables com es voldria.

Lamentablement, i donada la data del traspàs d’en Josep Maria, sols fou possible publicar al número de novembre de CQ Radio Amateur una breu nota necrològica, però al número de desembre corregirem aquesta mancança. Des d’aquestes ones retem un homenatge merescut a l’amic i col·lega que tan amunt ens posà el llistó. Descansi en pau.

 


Xavier Paradell, EA3ALV, 11 de novembre 2007.

FacebookTwitterRSS